Információk

Tartalom

izeltlabuak.hu

2021 éves áttekintés

A Közösen a Természetért Alapítvány az izeltlabuak.hu közösségi adatmegosztó platform üzemeltetője. Felhasználói bázisa és a rögzítet észlelések száma a 2021-es évben a következőképpen alakult:
Rögzített találatok száma
79 ezer
241 ezer
Rögzített képek száma
145 ezer
418 ezer
Felhasználók száma
Rögzített fajok száma

Az izeltlabuak.hu-ról

Platformunkon közösségi adatgyűjtésre nyújtunk lehetőséget. A felhasználóink által rögzített adatok mindenki számára nyilvánosak az összes többi ismeretanyaggal együtt. Az oldal által nyújtott szolgáltatások kivétel nélkül ingyenesek.
A rögzített észlelésekre a weboldallal közreműködő szakemberek adnak határozást. Az adatközlők által mentett észlelési adatok tudományos munkák számára szolgálnak hasznos információforrásként, segítségükkel részletes és megbízható képet kapunk a hazai ízeltlábú élővilág aktuális állapotáról és változásáról, valamint elősegítjük a fajok védelmét.
Olyan közösséget építünk, ahol természetkedvelők, természetfotósok és kutatók egymást segítik Magyarország ízeltlábú élővilágának megismerésében és védelmében.
parlagfű-olajosbogár - Ophraella communa

Felhasználói rögzítések

Az izeltlabuak.hu felhasználói 2021-ben 79 ezer észlelési adatot rögzítettek, melyekhez 145 ezer kép került feltöltésre. A 2021-es év végére az izeltlabuak.hu-n rögzített összes észlelések száma elérte a 241 ezret, a feltöltött képek száma pedig az 418 ezret.

évenkénti rögzítések

összesített rögzítések

Felhasználói rögzítések havi eloszlása

A felhasználók által rögzített észlelési adatok száma arányos az adott hónapra jellemző egyedszám nagyságával. 2021-ben a felhasználók által rögzített észlelési adatok havi eloszlása az alábbi grafikonon látható. A legtöbb észlelési adatrögzítés júliusban történt. Ekkor 13 ezer észlelési adatot mentettek.
A februári megugrást az okozta, hogy egy felhasználó akkor nagy mennyiségben rögzítette korábban készült képeit.

havi rögzítések

Taxonómiai csoportok szerinti eloszlás

2021-ben a felhasználók által rögzített észlelési adatok taxonómiai csoportok szerinti eloszlása a következőképpen alakult:
CsoportÉszlelések száma
Nagylepkék36974
Bogarak13394
Molylepkék6896
Kétszárnyúak4633
Pókok4382
Hártyásszárnyúak3200
Poloskák2945
Egyenesszárnyúak1908
Szitakötők1821
Kabócák845
Fennmaradó14308

Taxonómiai csoportok szerinti összesített eloszlás

Az izeltlabuak.hu-n a felhasználók által 2022-es évig összesen rögzített észlelési adatok taxonómiai csoportok szerinti eloszlása a következőképpen alakult:
CsoportÉszlelések száma
Nagylepkék101822
Bogarak47054
Molylepkék14070
Pókok13372
Poloskák11551
Kétszárnyúak9417
Hártyásszárnyúak7526
Egyenesszárnyúak7484
Szitakötők2501
Kabócák1006
Fennmaradó18167

Nagylepkék családok szerinti eloszlása

A felhasználói rögzített észlelések legnagyobb részét a nagylepkék teszik ki.
CsaládÉszlelések száma
Bagolylepkék9369
Araszolólepkék6893
Tarkalepkefélék5784
Boglárkalepke-félék4405
Kvadrifid bagolylepkék3423
Fehérlepkefélék1572
Szenderek1227
Busalepkefélék1009
Pillangófélék721
Púposszövők626
Fennmaradó1945

Határozások eloszlása

A következő diagram azt mutatja, hogy a 2021-ben rögzített észlelési adatok milyen szinten vannak határozva.
Az általános észrevétel az, hogy minél aktívabbak a csoporthoz tartozó határozók, a felhasználók annál inkább fényképezik és rögzítik a csoportba tartozó észleléseket. A határozások hiányosságainak egyik az oka az, hogy az adott csoporthoz kevés, vagy egyáltalán nincs a weboldallal közreműködő szakember. A másik pedig, hogy sok esetben fényképről nehéz, vagy lehetetlen pontos határozást adni.
■ Fajra határozott ■ Genusig határozott ■ Családig határozott ■ Családra nem határozott
1. Nagylepkék 2. Bogarak 3. Molylepkék 5. Pókok 4. Poloskák 9. Szitakötők 8. Kétszárnyúak 6. Egyenesszárnyúak 7. Hártyásszárnyúak 10. Fennmaradó

Leggyakoribb fajok - nagylepkék

2021-ben a legtöbbet rögzített faj az ezüstös boglárka 965 észlelési adattal.

Leggyakoribb fajok a nagylepkék kivételével

2022-ig összesen a legtöbbet rögzített, nem nagylepke faj a harlekinkatica 638 észlelési adattal.

Tudományos és ismeretterjesztő célú megjelenések

Az izeltlabuak.hu 2021-ben a következő tudományos és ismeretterjesztő írásokhoz járult hozzá:

Tudományos publikációk:

1. Péter Kóbor, Előd Kondorosy, Csaba Nagy, and András Orosz: Acanalonia conica (Say, 1830): A new alien planthopper species established in Hungary (Auchenorrhyncha: Fulgoroidea: Acanaloniidae) - Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica - 2 felhasznált előfordulási adat
  2. Rédei D. 2021: First record of Paromius gracilis from Hungary (Hemiptera: Heteroptera: Rhyparochromidae) - Folia Entomologica Hungarica - 1 felhasznált előfordulási adat
  3. Erdős László, Kovács Attila és Puskás Gellért: A sisakos sáska (Acrida ungarica: Orthoptera, Acrididae) újabb adatai a Dél-Dunántúlon - Állattani Közlemények - 2 felhasznált előfordulási adat

Pénzügyi kiadások

Az Alapítvány 2021-ben alakult. Az alakulás napjától a kiadása 248587 Ft volt. A weboldal a 2021-es évben az Alapítváy megalakulása előtt is működött. Az erre az időszakra eső kiadásokat az alapító fedezte, azok itt nincsenek részletezve. Az izeltlabuak.hu weboldal működése 36214 Ft-ba, a könyvelői díj 210000 Ft-ba, a banki kiadások pedig 2373 Ft-ba kerültek. Ezen felül a költségeket az Alapítvány induló vagyona és az alapítási díjak tették ki.
A kimutatás pénzforgalmi szemlélet alapján készült.
KiadásÖsszege (Ft)
izeltlabuak.hu weboldal működési költség36 214
Könyvelői díj210 000
Banki költségek2 373

Pénzügyi bevételek

Az Alapítvány 2021-ben alakult. Az évben az alapítótól kapott befizetés 700000 Ft-ot tett ki. Más bevétele nem volt.
A kimutatás pénzforgalmi szemlélet alapján készült.

Következő év célkitűzései

A 2022-as évben elsődlegesen a felületek gyorsaságát, áttekinthetőségét és a használatának megkönnyítését célzó átalakításokat végzünk. Ezzel szeretnénk a weboldalt a látogatók, adatrögzítők és a közreműködő határozó szakemberek számára vonzóbbá tenni.
KÖZÖSEN A TERMÉSZETÉRT ALAPÍTVÁNY
1039 Budapest, Királyok útja 184. 2/7.