Tájékoztatók

Etikai kódex

Általános rendelkezések

Az izeltlabuak.hu felhasználójaként egy közösség része vagy. Közös bennünk a természet szeretete és védelmezése iránti vágy. Egymással barátságosak, tisztelettudóak és segítőkészek vagyunk. Ismereteinket nem tartjuk vissza, hanem megosztjuk másokkal.
Az izeltlabuak.hu egy olyan egészséges, biztonságos környezetként hivatott működni, amely mentes mindenfajta hátrányos megkülönböztetéstől és zaklatástól, ahol biztosított a felhasználók nyugalma, elfogadása és elismerése nemtől, kortól, etnikai hovatartozástól, vallástól vagy fogyatékosságtól függetlenül.
Az izeltlabuak.hu elkötelezett az alapvető emberi és személyiségi jogok és jogszabályok tiszteletben tartása iránt és felhasználóitól is ezt várja el.
Közösségként minden résztvevőtől elvárjuk, hogy itt leírtak szerint járjanak el. Ezek a szabályok egyértelművé teszik, hogy milyen viselkedést várunk el és az új tagok számára is tisztán mutatják, hogy milyen környezet vár rájuk a közösségbe kerüléssel.

Az Etikai kódex betartása

Ha az Etikai kódexben írtak megsértését tapasztalod, kérlek jelezt az Alapítványnak a kozosenatermeszetertalapitvany@gmail.com e-mail címen. A bejelentést komolyan vesszük, bizalmasan kezeljük és nem kételkedünk a tartalmában.
Az izeltlabuak.hu közösség részeként bátorítunk arra, hogy segítsd a többieket is abban, hogy ezen irányelvek szerint járjanak el.

Irányelvek

 • Mindenkit szeretettel fogadunk. Hiszünk abban, hogy a diverz közösség sikeresebb és hatékonyabb. Ezért törekszünk a sokszínű közösségre. Mindenkit szívesen látunk személyazonosságtól és tapasztalati szinttől függetlenül.
 • Kedvesek vagyunk. Szívélyesek, udvariasak, türelmesek tisztelettudóak és bátorítóak vagyunk. Egyet nem értések mindenhol előfordulhatnak, ez alól a izeltlabuak.hu sem kivétel. Ezekből a különbségekből sokat tanulhatunk. Tiszteletben tartjuk a másik véleményét, tapasztalatát, képességeit, kötelezettségvállalásait és erőfeszítéseit. Jó szándékot feltételezünk a másikról. Próbáljuk először megérteni a másik felet, mielőtt a saját véleményünket a másik fél megértésére hoznánk.
 • Toleránsak vagyunk. Egy sokszínű közösség tagjaiként különbözően gondolkodunk arról, hogy mi a helyes és mi nem. Van, amikor hibázunk és akaratlanul is megsérthetünk másokat. Amikor ilyet tapasztalunk, megpróbálunk a támadónak gyors, pontos és konstruktív visszajelzést adni. Lehetőséget adunk a hiba helyrehozására.
 • Nem toleráljuk a bántó, kellemetlen viselkedést. Ha valaki rendszeresen támadólag lép fel, akkor lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a további sérüléseket.

Nem megengedett

Ez nem egy minden részletre kiterjedő lista. Elemeinek a betartása gazdagítja a közösség rendszeres együttműködését.
 • Agresszív viselkedés. Szavakkal, vagy tettekkel, nyílt vagy passzív.
 • Más szavakkal: ne legyél tapintatlan, durva, goromba, sértő, lealacsonyító.
 • Ne diszkriminálj senkit.
 • Ne alázz meg másokat semmiért. A hibái, vagy tapasztalatlansága miatt sem.
 • Ne zaklass senkit. Se szexuálisan, se máshogy. Ha valaki megkér, hogy ne csináld többet azt, amit tettél, akkor még ha nem is érted, hogy mi rosszat tettél, tegyél eleget a kérésnek és kérj bocsánatot. Tartsd figyelemben, hogy a másik fél nem köteles elfogadni a bocsánatkérésedet, lehet, hogy nem szeretne többet kapcsolatot létesíteni veled. Zaklatásnak számítanak (de arra nem korlátozódnak) a korra, testalkatra, kultúrára, nemre, etnikumra, tapasztalati szintre, nemzetiségre, vallásra, képességekre, szexuális irányulságra tett kérdések és kijelentések.
 • Ne használj bántó felhasználónevet, vagy profilképet, amelyik megzavarja a barátságos környezetet.
 • Tartsd tiszteletben, hogy bizonyos kultúrákban a káromkodás támadólag hat.
 • Tartsd tiszteletben, ha valaki nem úgy reagál a dolgokra, mint ahogy te tennéd.
 • Kerüld a személyeskedést, vagy más személy elleni támadásokat.
 • Ne ossz meg privát beszélgetéseket, csak ha ebbe a másik fél is beleegyezett.

Kikre érvényes a Kódex tartalma?

Az Etikai kódexben írtak érvényesek a izeltlabuak.hu weboldal látogatóira és felhasználóira, beleértve a határozókat is.
Az Etikai Kódex betartását nem csak a weboldal használata közben várjuk el, hanem felhasználóinktól és határozóinktól más platformokon is, ha azok érintik az izeltlabuak.hu közösségét, vagy megítélését.

A Kódex megsértésének következményei

Ha valaki megsérti a Kódexben írtakat, akkor az Üzemeltető fenntartja a jogot, hogy olyan lépéseket tegyen vele szemben, amelyeket arra alkalmasnak ítél meg. Ilyenek lehetnek a nyílt, vagy privát figyelmeztetés, a közösségből való kiutasítás és különböző jogok megvonása.
A Kódex megsértéséből adódó következményeket az Üzemeltető nem köteles megvitatni azzal a személlyel, aki a megszegést elkövette.

Kérdések

Ha az Etikai Kódex tartalmával kapcsolatos észrevételed van, oszd meg velünk bátran a kozosenatermeszetertalapitvany@gmail.com e-mail címen.